Btw reminder 2, suppletie btw 2014

Voorkom belastingrente: corrigeer uw btw-aangiften over 2014 vóór 1 april 2015

Als u uw jaarrekening over 2014 opmaakt, kunt u tot de ontdekking komen dat u over 2014 te veel of te weinig btw hebt betaald. Dit moet u aan ons melden. Doe dit vóór 1 april 2015 en voorkom belastingrente over te weinig betaalde btw.

Geef uw correctie van de btw-aangiften over 2014 door met het formulier Suppletie omzetbelasting. Een correctie op een intracommunautaire verwerving geeft u ook door met dit formulier.

Kleine correcties

Kleine correcties tot € 1000 (betalen of terugkrijgen) mag u ook verwerken in uw eerstvolgende btw-aangifte. Als u dat doet, krijgt u geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag van deze correctie. U betaalt dan ook geen belastingrente over dit bedrag.

Intracommunautaire levering

Een correctie van een intracommunautaire levering van goederen of diensten geeft u niet op in uw suppletie. Stuur een brief met de gegevens van de correctie naar:

Belastingdienst/Central Liaison Office

Antwoordnummer 469

7600 VB Almelo

Opgaaf intracommunautaire prestaties

Wilt u uw opgaaf intracommunautaire prestaties corrigeren? Of moet u deze nog indienen? Doe dit dan in het beveiligde gedeelte van onze internetsite.

Btw reminder nr 1, Btw en de verkoop van de bedrijfsauto

23-3-15 Schin op Geul,

Btw en de verkoop van de bedrijfsauto

Als er een bedrijfsauto wordt aangeschaft zal in de gebruikelijke gevallen de aangerekende btw op aangifte worden teruggevraagd. Dan komt er ook een moment dat de auto buiten gebruik wordt gesteld en verkocht.

Bij verkoop moet erop gelet worden dat er GEEN btw berekend mag worden over de bpm die nog in de verkoopprijs is inbegrepen.

Als de auto wordt ingeruild zal de afnemer meestal de factuur opmaken en vermoedelijk zal zijn facturering rekening houden met de nog niet afgeschreven bpm. In he extreme geval – bijvoorbeeld bij schade en waarbij de rest bpm hoer is dan de verkoopprijs, wordt geen btw berekend.

Deze bpm wordt overigens niet separaat afgerekend. Het gaat louter om de calculatie.

Overigens is het wel belangrijk om na te gaan of de afnemer namens de leverancier een juiste factuur opstelt. Indien de factuur onjuist is maar er wordt niet gereclameerd dan is het uw factuur – een onjuiste factuur – geworden.

Een voorbeeld.

Een bedrijfsauto wordt na gebruik verkocht voor € 5.000 excl btw.
Wat moet er op de factuur staan als er nog sprake is van rest bpm van € 800.

De factuur luidt dan als volgt:

Aan u geleverd een auto voor                                      € 5.000

Btw : 21% van (5.000 – 800) is                                    €   882

Totaal                                                                           € 5.882
Zonder de bpm was de btw € 1.050 geweest.

Lastiger wordt het als de verkoper aan een particulier verkoopt voor € 6.000 inclusief btw. Dan moet er teruggerekend worden en dan blijkt dat door de lagere btw het eindbedrag voor de leverancier wat voordeliger wordt.

Voor meer advies kunt u gerust contact met mij opnemen.